keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Hius


HIUS

                      Kuvahaun tulos haulle hiukset

Hius tarkoittaa ihmisen päälaella, ohimojen ja takaraivon karvoistusta. Hiukset ovat pitkiä, ohuita ja kestäviä sarveiskuituja, jotka kasvavat päänahasta tiuhaan sijaitsevista hiustupeista. Ihmisen päässä hiuksia on keskimäärin 100 000. Hiukset kasvavat kuukaudessa noin 1-1,5cm.
Yksi hius kasvaa noin kolmen vuoden ajan, kasvu ja sen pituus on yksilöllistä, kunnes sen kasvu pysähtyy ja se putoaa lopulta uuden hiuksen tieltä pois. Päästä irtoaa päivittäin 20-150 hiusta. Pyöreä hiustuppi tuottaa suoran hiuksen ja soikea hiustuppi kiharan.
  
Hiuksen rakenne

Hius on biologinen polymeeri, joka koostuu noin 80-prosenttisesti keratiiniproteiinista 10–15-prosenttisesti vedestä ja 5–10-prosenttisesti muista aineista kuten pigmenteistä, mineraaleista ja rasvoista.Hiuksen paksuus vaihtelee 0,04-0,12cm välillä.
                                                

Hiuksen kerrokset

Hiuksessa on kolme kerrosta. Uloin kerros on käpymäinen suomukerros. Keskimmäinen kerros on kuitukerros ja sisin kerros on ydin. 
                                                  Kuvahaun tulos haulle hiuksen rakenne  

Hiusten väri

Ihmisten hiusten väri määräytyy lähinnä geneettisesti, mutta myös ympäristö ja hiusten käsittely voivat vaikuttaa väriin. Auringonpaiste voi haalistaa hiuksia, ja kloorivesi voi voimistaa sen vaikutusta. Hiuksia on aina värjätty erilaisilla hiusväreillä. Hiusten perusvärit ovat punainen, musta, ruskea ja vaalea.

Ikääntyminen

Ihmisen ikääntyminen vaikuttaa hiusten väriin, koostumukseen, kasvamiseen ja tiheyteen. Hiustuppi tuottaa melaniinia vähemmän, minkä takia hius harmaantuu. Hiukset myös ohenevat ikääntymisen myötä.

Hiustenhoito

Yleisimmät hiustenhoito välineet ovat kampa, harja, pinnit, hiuslenkki, suoristus- ja kiharrusrauta. Hiustenhoitotuotteet ovat shampoo, hoitoaine, hiuslakka ja hiusnaamio.
Hiuksia leikataan saksilla ja hiustenleikkauskoneella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti